Tuesday, May 27

αμόλα καλούμπα

Τις τελευταίες μέρες, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 62 δισεκατομύρια δολλάρια και 78χρονος Warren Buffet περιοδεύει ανά την Ευρώπη για ψώνια. Ο μεγαλομέτοχος της Coca Cola και άλλων 75 επιχειρήσεων αναζητεί μεγάλες εταιρείες με ακαθάριστο κέρδος άνω των 50 εκατομυρίων ευρώ. Πιστεύει ότι το καλύτερο μέρος για τέτοιου είδους ψιλικά είναι στην Ευρώπη.

Μιλάει στην El Pais από την Μαδρίτη για την ήδη υπάρχουσα κατά τη γνώμη του οικονομική κρίση στην Αμερική που θα είναι μακροχρόνια και επώδυνη. Συζητώντας με 19 υπαλλήλους του ανακάλυψε ότι μέχρι και ο καθαριστής της εταιρίας του, Βerkshire Ηathaway, πλήρωνει 33% φόρους, ενώ ο ίδιος κάνοντας το ελάχιστο που τον υποχρεώνει το Αμερικανικό κράτος πληρώνει μόλις 17%. Λιγότερο δηλαδή από οποιονδήποτε υπάλληλό του και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Αυτό το γεγονός, λέει, είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης Μπους και της neocon πολιτικής τάσης που συνοδεύεται από φορολογικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν πολύ τις οικονομικά ανώτερες τάξεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Επίσης δηλώνει σαφώς ότι για την τωρινή κρίση φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι τράπεζες και η ανεξέλεγκτη δράση τους όσο αφορά στα ρίσκα και στις επενδύσεις. Εντυπωσιακά, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των τραπεζών από το κράτος. Τέλος δηλώνει ότι θα υποστηρίξει όσο μπορεί τον Δημοκρατικό υποψήφιο όποιος κι αν είναι αυτός. Τα σχόλια δικά σας...