Monday, February 25

περί συκοφαντίας λόγος φιμωμένος

Όπως οι περισσότεροι θα ξέρουμε, συκοφάντης (σύκον+φαίνω) είναι αυτός που "δίνει" εκείνον που έκλεψε σύκα, καθώς στην αρχαιότητα το να μπαίνει κάποιος σε ένα χωράφι και να παίρνει-κλέβει σύκα ήταν σοβαρό αδίκημα. Στη νέα ελληνική, συκοφάντης είναι εκείνος ο οποίος κατηγορεί αβάσιμα κάποιον άλλον χωρίς αποδείξεις και στοιχεία και του λασπώνει την δημόσια εικόνα. Στην τρίτη και πιο μοντέρνα της έκδοση, παρατηρούμε μία παλινδρόμηση προς τον αρχαίο ορισμό με μία βασική διαφορά όμως, καθώς η λέξη τείνει να αναφέρεται σε οποιονδήποτε καταφέρνει να αποκαλύψει δεδομένα που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΨΕ ΔΕΚΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΣΥΚΑ και φταίει. Γεννιούνται λοιπόν τρεις ερωτήσεις:

  1. Για πόσο θα μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα όταν μας μιλάνε για συκοφαντίες και θα κατηγορούν ανθρώπους που βγάζουν την αλήθεια στη φόρα για θέματα που ΑΦΟΡΟΥΝ τα κοινά (και όχι τα προσωπικά του καθενός σαν κουτσουμπόλες) γιατί καίγεται η γούνα τους;
  2. Πόσο απροκάλυπτη πρέπει να είναι η λογοκρισία τους και το "είστε βλάκες" για να φτάσουμε στο σημείο να τους σπάσουμε την μούρη;
  3. Ποιος από εσάς δεν έχει μπει ποτέ κυριολεκτικά σε χωράφια για να τσιμπήσει ένα σύκο ή ένα μηλαράκι;
Αφου λοιπόν τα μπλογκ έχουν μεγαλώσει και μαζί με αυτά και η επιρροή τους, άρχισε να τους καίει. Και επειδή δεν είναι κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί για να μπορούν να...τα αγοράσουν, απλά τα φιμώνουν. Η όλη ιστορία άρχισε από ένα ελληνικό μπλογκ, το press.gr. Ο Θέμος Αναστασιάδης κατηγορεί το press.gr για εκβιασμό και συκοφαντική δυσφήμιση. Πίσω από το press.gr βρίσκεται ο Ράπτης, αρχισυντάκτης του "Πρώτου Θέματος". Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, το Google έδωσε τα στοιχεία των διαχειριστών του press-gr.blogspot.com στην ελληνική δικαιοσύνη μετά από δικαστικό αίτημα και κατηγορίες "συκοφαντίας". Την περασμένη Παρασκευή και μετά από τα παραπάνω, η αστυνομία εισέβαλλε στα γραφεία της εφημερίδας "Ο Κόσμος του Επενδυτή" και κατέσχεσε τον υπολογιστή του δημοσιογράφου της, Ανδρέα Καψαμπέλη. Αυτό βασίστηκε σε κατηγορίες για εκβιασμό, βασισμένες σε email. Να μία πιθανή ερμηνεία: "Ο Καψαμπέλης με έχει κάνει ΡΟΜΠΑ γιατί είμαι (νάτη η συκοφαντία!), εγώ βάζω δυο φίλους μου να μου στείλουν απειλειτικά mail και να μου ζητάνε λεφτά, και έτσι απλά κι ωραία φιμώνω τον Καψαμπέλη. Χοχοχο τελικά είμαι ξυράφι ο άτιμος..". Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τον εκβιασμό.

Και για συνέχεια, ιδού οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές αποφάσεις του νέου πλαισίου του υπουργείου "Δικαιοσύνης":
  1. Οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog.
  2. Το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στα αδικήματα που τελούνται μέσω των blogs προβλέψεις ανάλογες με αυτές του νόμου περί Τύπου.
  3. Διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.
  4. Το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται απασχολούν Δικαιοσύνη και Αστυνομία εδώ και πολύ καιρό. Την τελική ώθηση στην υλοποίησή τους φαίνεται όμως να δίνουν οι εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου γύρω από το press-gr.blogspot.com.
Ζήτω λοιπόν η ελευθερία του λόγου λοιπόν στην ελεύθερη και δημοκρατική όπως άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται χώρα μας!

(φιμωμένο)
ζήηηηηητωωωωωω!!!